Protetică mobilă

Protezele dentare sunt lucrări protetice mobile utilizate cu scopul de a înlocui dinţii lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât erau înainte.
Protezele dentare sunt executate în laboratorul de tehnică dentară pe baza amprentei individuale.
Aceste proteze au rolul de a reda funcționalitatea si aspectul estetic, fiind solutia optimă de îmbunătățire a vieții pacientului edentat.                                                                                                                          

Există două tipuri principale de proteze dentare: totale sau parțiale.
Proteza totală este  metoda convențională de protezare în cazul edentației totale sau atunci cand mai exista 1 – 2 dinți restanți pe arcadă.
Proteza totală este realizată dintr-o bază acrilică, asemanatoare cu gingia și un set complet de dinți falși, din material acrilic sau ceramic.
Protezele parțiale sunt de asemenea restaurări dentare detaşabile, care înlocuiesc dinţii lipsă de pe arcadă. Stabilitatea protezelor parțiale este îmbunătățită datorită dinților restanți pe arcadă și a multiplelor posibilități de ancorare a protezei pe dinții restanți.
Proteza parțială acrilică – este alcătuită dintr-o bază acrilică dură, de culoare roz pal ca și gingia, pe care sunt fixaţi dinţii artificiali din acrilat sau din ceramică. Proteza parțială acrilică se fixează cu croșete din sârmă pe dinţii restanţi vecini edentaţiei.

 

Proteza parțială scheletată este o proteză mobilă destinată pacienților care au pierdut o parte din dinţii naturali și care prezintă implantare bună a dinților restanți pe arcadă . Este alcătuită dintr-un schelet metalic realizat dintr-un aliaj Crom-Cobalt acoperit cu o bază acrilică pe care sunt fixaţi dinţii artificiali. Sistemul de ancorare pe dinţii restanţi se poate realiza simplu prin sisteme simple de croșete si pinteni sau sisteme speciale (capse, telescoape, culise, bară Dolder sau magneți).
Avantajele protezei scheletate:
•Stabilitate foarte bună datorită faptului că au sprijin dublu pe dinţii restanţi și pe suportul osos, oferind un confort maxim
•Ocupă o suprafață mult mai mică în cavitatea bucală (comparativ cu protezele acrilice)
•Reduce procesul de resorbţie osoasă datorită
•Rezistenţă mare și un risc de fractură minim datorită scheletului metalic.

Indicații pentru pacienții purtători de proteze:
•igienizați si masați zilnic gingiile cu o periuța moale
•igieniați protezele în fiecare zi utilizând o perie si un săpun obișnuit
•este bine ca în timpul igienizării, proteza sa fie ținută deasupra unui recipient cu apă; in caz de accident, apa va amortiza căderea
•tăiați mancarea in bucați mici cu ajutorul cuțitului
•durează un timp până vă învațați sa mancați utilizând protezele, indicat este să se înceapă cu alimente moi, urmând treptat și alimentele cu consistență mai mare
•citiți cu voce tare pentru a scurta perioadă de obisnuința și repetați cuvintele pe care le pronuntați cu dificultate
•prezentati-va regulat la medic pentru un control de rutină, cel puțin o dată la 6 luni
•nu încercați niciodată să adaptați sau să reparați singuri protezele

 

Color Skin

Nav Mode