Prevenție oro-dentară

Profilaxia dentară este cea mai simplă si ieftină metodă de tratament și are două roluri:
• să prevină apariția proceselor carioase și a bolilor parodontale.
• să prevină evoluția proceselor carioase și a bolilor parodontale.
Există trei categorii de factori care influențează apariția cariei dentare și a bolii parodontale.
1. Factorul bacterian, reprezentat de bacteriile și microbii cantonați în placa bacteriană.
2. Factorul alimentar, reprezentat de orice rest alimentar neîndepărtat prin igienizare și în mod special alimentele bogate în zaharuri sau carbohidrați.
3. Factorul gazdă, reprezentat de calitatea țesuturilor dentare. Cu cât țesuturile sunt mai dure cu atât scade probabilitatea apariției cariilor dentare.
Metodele de profilaxie dentară acționează pe una sau mai multe categorii de factori.
Prin urmare, avem metode de profilaxie care încearcă să influențeze factorul bacterian, metode ce vor acționa pe factorul alimentar și metode care vor influeța terenul gazdei, adică calitatea smalțului.
Metode profilactice ce acționeaza pe factorul bacterian:
Igiena orală este cea mai importantă metodă de profilaxie, fără o igenă orală corectă toate celelalte metode profilactice nu vor avea efecte benefice pe termen lung.
O igienă orală corectă presupune periaj dentar de două ori pe zi și utilizarea altor metode complementare de igienziare.

Detartrajul reprezintă o manoperă realizată de către medicul dentist pentru a îndepărta tartrul și placa bacteriană cu ajutorul unor instrumente manuale sau a unor aparate de detartraj sonice sau ultrasonice.
Aparatele de detartraj ultrasonice asigură o igienizare foarte eficientă si reprezintă „standardul de aur” în terapia parodontală.
În unele forme mai avansate de îmbolnăvire parodontală, detartrajul ultrasonic este asociat cu instrumentar manual.


Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii bacteriene ce rămâne după detartraj. Această manoperă este realizată de către medicul
dentist cu ajutorul unor instrumente rotative din cauciuc sau perii moi.
Pasta profilactică folosită în cabinetele de medicină dentară au un conținut ridicat de fluor pentru a asigura remineralizarea structurilor dure-dentare. Abrazivitatea ,,controlată” îi oferă medicului posibilitatea să îndepărteze placa bacteriană și anumite pete sau colorații.
Periajul profesional este recomandat de 2 ori pe an și este foarte eficient în îndepărtarea plăcii bacteriene dacă este însoțit de o igiena orală corectă.

 

Sigilarea șanturilor și fosetelor este o metodă ce preîntâmpina depunerea și stagnarea bacteriilor la nivelul zonelor reliefate. Șanțurile și fosetele de pe suprafețele dentare reprezintă suprafețe cu predilecție în depunerea plăcii bacteriene cariogene. Sigilările suprafețelor reliefate se realizează cu ajutorul unor materiale compozite ce vor închide aceste spații în urma fotopolimerizării. Materialele sigilante se uzează într-o perioadă de câțiva ani, urmând o perioadă de monitorizare pentru a vedea daca este cazul de a le înlocui. Sigilarea șanțurilor si fosetelor se poate realizeaza atât la copii cât și la adulti, fiind o manoperă noninvazivă, fără pierdere de substanță dentară.

Depistarea și tratarea proceselor carioase incipiente este o metodă profilactică foarte bună deoarece previne evoluția proceselor carioase și a complicațiilor pe care acestea pot sa le inducă. Cariile mici sunt mai ușor si mai ieftin de tratat. Odată ce complicațiile cariilor dentare apar, tratamentul este mai complicat și mai scump.
Metode profilactice ce acționează pe factorul gazdă:
Fluorizarea este o metodă de prevenție ce combate apariția proceselor carioase prin efectul de remineralizare a suprafețelor demineralizate de către acizii produși din placa bacteriană. Fluorizarea este un tratament non-invaziv, rapid și ușor de realizat, indicat pacienților cu grad carioactiv ridicat, cum ar fi:
• copiii  cu vârsta de peste doi ani pentru a evita apariția cariei de biberon.
• în primii doi ani de la erupția dinților permanenți, pentru a le oferi un grad mai ridicat de mineralizare
• pacienți cu hipersensibilitate dentinară
• persoanele cu o structura deficitară a țesuturilor dure dentare
• pacienți parodontopați cu retracții gingivale ce expun suprafețele dentare
• pacienții cu xerostomie, care nu beneficiază de acțiunea carioprotectoare a salivei
• pacienți ce poarta aparate ortodontice
• ca regulă generală după detartraj

Metode profilactice ce acționează pe factorul alimentar:
Schimbarea dietei este o metodă eficientă prin care se încearcă diminuarea consumului de zaharuri. Frecvența consumului de zaharuri este mult mai importantă decât cantitatea consumată.
Este indicat să se reducă consumul de zaharuri între mese, deoarece acestea creeaza o rezervă nutritivă pentru microorganismele cariogene.

Color Skin

Nav Mode