Endodonție

Endodonția este specialitatea medicinii dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul patologiei pulpare.
Pulpa dentară este un țesut moale localizat în interiorul dintelui, înconjurată de smalț, dentină și cementul radicular.
Sistemul endodontic al dintelui este divizat în pulpa coronară care este cumprinsă într-un spațiu denumit camera pulpară și pulpa radiculară situată la nivelul canalelor radiculare.
Sub acțiunea factorilor nocivi, reprezentați de cariile dentare, agenților fizici, agenților chimici  sau a produșilor toxici de proveniența internă, țesutul pulpar se inflameaza și apare această entitate patologică denumită pulpită.


În stadiile incipiente pulpita poate să  aibă caracter reversibil cu dispariția simptomatologiei și conservarea vitalitații pulpare dacă diagnosticul și tratamentul corect este realizat la timp.
În fază de inflamație avansată, conservarea vitalitații este compromisa. Tratamentul constând in evacuarea intregului țesut pulpar din interiorul dintelui, urmat de tratamentul antiseptic, mecanic si antibiotic, care are rolul de a steriliza complet sistemului endodontic al dintelui, spațiu ce va fi obturat cu un material neresorbabil, rezistent și inert din punct de vedere biologic.
Amânarea instituirii tratamentului in cazul unei pulpite va duce în cele din urma la degradarea pulpei dentare, lăsând loc de instalare unui alte entitați patologice numită gangrenă pulpară, care semnifică mortalitatea și infectarea pulpei dentare.
Atunci cand stadiul de inflamare si infecție pulpară depașește apexul, adică vârful râdăcinii dentare, infecția provoacă inflamarea și distrugerea țesutului de suport al dintelui, patologie cunoscută in terminologie sub denumirea de parodontită periapicală.
SIMPTOMATOLOGIA PULPLITELOR REVERSIBILE este reprezentată de durere în urma excitațiilor termice, mai mult la rece si mai putin la cald sau la stimulii chimici (dulce). Durerile în pulpitele reversibile au intensitate moderată și nu durează decât câteva minute după încetarea excitantului termic sau chimic.
SIMPTOMATOLOGIA PULPITELOR IREVERSIBILE include   dureri spontane, extrem de intense. Sensibilitatea la stimulii termici si chimici (dulce) durează de la câteva minute până la câteva ore. Caracterul durerii este localizat la un anumit dinte, dar în cazuri mai avansate, durerea iradiază la dinții vecini.
SIMPTOMATOLOGIA PARODONTITELOR PERIAPICALE, adesea, parodontita apicală este cronică, lipsită de simptomatologie și se descoperă din intâmplare în urma examenului radiologic. Pe baza examenului radiologic, medicul dentist observă o pată de culoare închisă în dreptul apexului rădăcinii dentare, cunoscută in terminologie ca și ,,granulom”.
Cauzele care duc la apariția parodontiei apicale cronice sunt lipsa tratamentelor proceselor carioase cu afectarea camerei pulpare și tratamentele endodontice care nu oferă sterilizarea și obturarea adecvată pe termen lung a sistemului endodontic.
Parodontita apicală cronică poate evolua spre un puseu acut ce declanșează apariția unor dureri violente și chiar a unui abces dentar.
Netrate la timp, pulpitele și parodontitele duc mai devreme sau mai târziu la pierderea în totalitate a dinților cât și a complicaților financiare ce survin în urma pierderilor dentare.
Salvarea dintelui trebuie să fie întotdeauna prima alegere in cazul unui tratament stomatologic. Atunci cand medicul dumneavoastră vă recomandă extracția unui dinte, intrebați-l dacă dintele poate fi salvat cu ajutorul procedurilor stomatologice-endodontice.


Color Skin

Nav Mode