Fracturile dentare din grupul frontal, urgențe de ordin estetic.

Fracturile dentare din grupul frontal sunt urgențele stomatologice care forțează pacientul să apeleze la serviciile medicale din considerente estetice, sociale și profesionale.
Cel mai potrivit tratament in cazul urgențelor de ordin estetic este reprezentat de tehnica adezivă prin care fragmentul lipsă este refăcut din materiale compozite. Prin această metodă se reface forma dintelui intr-o singură sedința, materialul de restaurare folosit are aceeasi culoare și aproximativ aceași transluciditate cu cea a dintelui natural. Materialele compozite au o durabilitate mare, dar cu toate acestea trebuie înlocuite în timp cu coroane de acoperire full-zirkonia; ceramică presată; ceramică pe suport metalic sau ceramică pe suport de oxid de zirkonia.
În cazul in care fractura dentară interesează și pulpa dintelui, pacientii pot se acuze dureri, necesitând inițiat tratamentul urgent cât mai curând. În astfel de cazuri tratamentul implică o restaurare coronoara și un tratament endodontic, chemo-mecanic, urmat de obturația de canal; adică îndepărtarea țesutului infectat din interiorul dintelui sub anestezie locală și obturarea canalelor radiculare cu conuri de gutta-percha și sigilant.

Pacient anxios fără alte vizite  la medicul stomatolog în antecedente; se prezintă cu o urgență în cabinetul Leveldent cu două zile înainte de a pleca într-o altă țară în interes de serviciu.
În urma examenului obiectiv se constată multiple procese carioase, multiple resturi radiculare cu grad mare de mobilitate și un incisiv central fracturat (2.1) cu deschiderea camerei pulpare, fără semne de vitalitate pulpară.
Din anamneză reiese că la nivelul incisivului fracturat a fost prezent un proces carios vechi ce s-a fracturat în aceași zi cu consultația.

În urma examenului paraclinic-radiologic, se constată: multiple procese carioase; multiple resturi radiculare și multiple procese osteitice.
Planul de tratament recomandat pentru incisivul fracturat a fost următorul: tratament endodontic și reconstrucție coronară din rășini compozite, ramforsată cu pivot din fibră de sticlă într-o singură ședință, urmând la întoarcerea în țară sa primeasca una din coroanele de acoperire menționate mai sus în funcție de bugetul pacientului.

Fig 1. Post-tratament endodontic.

Fig 2. Aplicarea agentului adeziv, autogravant.

Fig 3. Adaptarea, fixarea și cimentarea  pivotului din fibră de sticlă în interiorul canalului radicular.

Fig 4. Fotopolimerizarea cimentului și a pivotului din fibră de sticlă.

Fig 5. Finisarea și adaptarea reconstrucției corono-radiculare.

Fig 6. Aspect final din normă frontală.

Figura 7. Aspect final din normă laterală.

Plan de tratament pentru restul afecțiunilor din cavitatea orală: din păcate o pungă mare de medicamente până ne revedem, datorită perioadei foarte scurte pe care am avut-o la dispoziție.
Timp de lucru: 1 ora și 30 de minute, timp în care un pacient cu anxietate față de medicul stomatolog a hotărât să își rezolve toate problemele din cavitatea orală la întoarcerea în țară.

Share:

Color Skin

Nav Mode