Radiografia dentară

Radiografia dentară este un examen complementar esențial în stabilirea  unui diagnostic  corect și în elaborarea planului de tratament ideal.
Multe afecțiuni ale dinților și ale țesuturilor înconjurătoare evoluează asimptomatic și nu pot fi văzute decât cu ajutorul radiografiilor dentare, ca de exemplu:
•prezența unei carii interdentare sau sub o obturatie
•prezența unui granulom/chist la vârful rădăcinii
•pierderi de masă osoasă în boala parodontală
•prezența unor formațiuni tumorale la nivelul oaselor maxilare.
•anomalii de număr sau poziție.
Radiografia dentară este o denumirea generică ce include mai multe tipuri de radiografii.
Cea mai recomandată și cea mai cunoscută radiografie este radografia retroalveolară, aceasta fiind  și cea mai accesibilă din punct de vedere financiar. Această investigație radiologică oferă o imagine de ansamblu in dreptul unui grup de 2-3 dinți. Este indicată nu doar pentru ca medicul să vadă existența unor carii, abcese, chisturi, infecții sau fracțiuni la nivelul dinților respectivi, dar și pentru a urmări rezultatul și evoluția unor tratamente stomatologice.

 

 

 

 

 

 

Ortopantomograma (OPG-ul) cunoscută și ca radiografia panoramica. Aceasta constituie o imagine radiologică de ansamblu a aparatului dento-maxilar. Este indicată de către medici în anumite situaţii pentru a stabili un diagnostic general corect care va ghida mai departe planul de tratament.
INDICAȚ
IILE RADIOGRAFIEI PANORAMICE:
1. În evaluare inițială în cadrul planului de tratament
2. În pedodonţie prin evaluarea erupţiei dentare şi descoperirea tulburărilor de erupţie.
3. În ortodonţie cu evidenţierea anomaliilor de dezvoltare dento-maxilară , asimetrii, tulburări de ocluzie, prezenţa de anodonţii, dinţi incluşi, dinţi supranumerari.
4. În parodontologie prin analiza suportului osos şi a implantării dentare, aprecierea gradului şi tipului de rezorbţie osoasă alveolară.
5. În implantologie prin realizarea unui prebilanţ care ar putea pune în evidenţă toate leziunile odontoparodontale sau maxilare precum şi evidenţierea structurilor morfologice de la nivelul maxilarului/mandibulei, care ar putea influenţa procesul de aplicare şi ortointegrare a implantului. De asemenea este indicată pentru urmărirea în timp a integrării implanturilor, mai ales în situaţiile implantelor multiple în mai multe cadrane.
6. În protetică în reabilitările orale complexe ce necesită un bilanţ complet al stării de sănătate orală.
7. În chirurgia maxilo-facială prin evidenţierea proceselor tumorale de orice natură, traumatismelor mandibulare şi maxilare.

Trebuie sa precizam ca radiografia panoramică este o imagine ușor  deformată, rezultată din proiecția unui corp tridimensional pe un plan (bidimensional).

Computerul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) permite medicului analizarea și
vizualizarea 3D a structurilor interne care nu pot fi diagnosticate prin radiografiile dentare 2D
CBCT-ului este utilizat in:
– planificarea tratamentului si a interventiei chirurgicale
– evaluarea riscului pre-chirurgical
– analizarea poziției și orientării structurilor anatomice critice, precum nervul alveolar, radacinile dintilor, sinusurile maxilare
– obținerea parametrilor specifici necesari implantului și efectuarea simulării computerizate a procedurii de implant-protetice.

Radiografia dentara si riscurile pentru corpul uman
In prezent cabinetele de radiologie dentară dețin aparatură performantă, ce filtreaza radiațiile X. În prezent exista radiografiile digitale, un sistem ce reduce radiatiile cu pana la 90%. Totodată timpul de expunere este cel mai mic posibil, iar corpul pacientului este protejat cu un șorț din plumb, prevăzut cu o aparatoare pentru gât si glanda tiroidă. Aceste măsuri sunt luate pentru a limita cat mai mult expunerea la radiații a pacienților.
Aceste tipuri de radiografii nu afectează starea de sănatate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mică. Totodată, fiecare persoana este expusă zilnic la radiațiile din mediu. Cu toate acestea, efectele radiațiilor se pot cumula în timp și pot produce leziuni celulare, astfel încât numărul de radiografii trebuie sa fie limitat la recomandarea medicului.
Precautii speciale sunt indicate doar pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza. În general femeilor însarcinate nu le este recomandată expunerea la radiații, în special în primul trimestru de sarcină.
O expunere medie in timpul unei radiografii dentare este de 1 sau 2 mRem. Pentru o scurtă comparație, este util să aflați că orice persoană normală primeste din mediul înconjurator o cantitate de radiații de 300 mRem în fiecare an, iar doza maximă admisa este de 2. 000 mRem pe an. O tomografie computerizată completă ne expune la 1. 000 – 1. 200 mRem, iar o mamografie la 100 – 200 mRem.

Share:

Color Skin

Nav Mode